De Korat
Si-Sawat

(Die geluk brengt)


Oorspronkelijk komt de Korat uit de noord-oostelijke provincie Cao Nguyen Khorat in Thailand. De vertaling van Si-Sawat is “kleur van de sawat”, dit is een paarsgrijze noot. Het heeft ook een andere betekenis, namelijk “brenger van voorspoed”. Traditioneel werd daarom een paartje Korats op de huwelijksdag weggeven aan de bruid om haar geluk te brengen.

Het was toen moeilijk om een Korat te bemachtigen, zelfs nu is ze nog steeds een zeldzame verschijning.

De persoonlijkheid van een Korat kan omschreven worden als speels, nieuwsgierig, trouw, eigenzinnig, intelligent, bewegelijk en vriendelijk.


Een Korat is een slanke, gespierde, middelgrote kat met grote oren op een brede basis en grote, ronde ogen. Van voren gezien heeft ze een hartvormige kop. De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten.


De vacht van de Korat is enkel, de haren zijn fijn en glanzend. De kleur is zilverblauw, bij de wortel wat lichter en aan het uiteinde een zilveren tip, wat de kat zo’n bijzondere glans geeft. De ogen zijn stralend groen, deze kleur wordt pas na 2-4 jaar bereikt. Jongere dieren mogen amberkleurige ogen hebben.


De kleur van de vacht en de ogen hebben ook een symbolische betekenis.

Het zilvergrijs van de vacht wordt in verband gebracht met wolken en regen. In een ceremonie speelt de kat een rol om na lange droogte regen te maken.

De groene kleur van de ogen doet aan jonge rijst denken wat een goede oogst moet helpen bevorderen.